grudzień = świąteczne pierniki :)
w tym roku u nas takie:250 g mąki pszennej*
150 g mąki kukurydzianej
2 duże jajka
100 g cukru pudru
100 g masła (stopionego)
8 łyżek miodu rzepakowego
1 paczka przyprawy do piernika**
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
8-10 min. 180 st. C
naprawdę miękkie!
* w wersji bezglutenowej ok. 200g mąki kukurydzianej, 100 g ryżowej i 100 skrobii ziemniaczanej
**w zależności od przyprawy:
Kamis - imbirowe, Prymat - korzenne (jedyne bezglutenowe!), Cykoria - takie sobie...
niektóre z cukierkowym okienkiem
polukrowane z rozmachem i fantazją
częściowo rozdane Mikołajkowo i przeznaczone na świąteczny kiermasz, a w większości... dawno zjedzone ;)
dobrze, że jest już dwóch pomocników, bo trzeba będzie jeszcze dorobić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz